Powered by ZigaForm version 3.9.9.8.7

Servicii funerare complete

NON STOP

0728 003 002

0727 850 017

Mosii de Vara 2019

Mosii de Vara 2019

Ce sunt Mosii de vara?

Mosii de Vara reprezinta un moment important in cultul mortilor in religia ortodoxa. Alaturi de Mosii de Iarna alcatuiesc cele doua sambate din an dedicate pomenirii mortilor. Au capatat denumirea de „mosi” deoarece se refera la pomeirea celor care nu mai sunt printre noi: parintii, mosii si stramosii nostri. Pentru a se deosebi cele 2 sambete una de cealalata s-a adaugat si anotimpul in care are loc pomenirea.

Mosii de Vara se tin in Sambata Rusaliilor. In opinia parintelui Ene Braniste sarbatoarea nu este altceva decat crestinarea stravechii sarbatori pagane – Parentalia. Aceasta era o sarbatoare de pomenire si cinstire a parintilor morti (parinti > parentes > Parentalia).

In credinta populara sufletele mortilor pleaca din mormant in Joia Mare si plimba libere pe pamant pana in Duminica Rusaliilor. Atunci se intorc in pamant. Pentru ca intoarcerea sa fie fara probleme, acestea trebuiesc imbunate. De aceea se impodobesc mormintele cu ramuri de tei si sa fac pomeni. Obiceiul acesta se pastreaza si in ziua de azi, intr-o forma crestina, in care se tin slujbe de pomenire a mortilor in sambata Rusaliilor.

Anul acesta, Mosii de Vara 2019 sunt in data de 15 iunie.

Traditii si obiceiuri Mosii de vara

Tot ceea ce se da de pomana de Mosii de Vara trebuie sa fie nou si proaspat. Se obisnuieste sa se imparta in vase de lut (cani, strachini) pictate cu motive florale. De mancare se obisnuieste sa se gateasca orez cu lapte sau gris cu lapte, iar canile sunt umplute cu vin, apa sau lapte.

Daca in ziua Mosilor de Vara se scoate apa din fantana oamenii lasa un ban langa aceasta pentru cei morti.

Mormintele trebuie curatate, ingrijite din timp si aprinse lumanari. In unele zone geografice mormintele se impodobesc cu ramuri de tei sau nuc.

Superstitii Mosii de vara

Oamenii cred ca incepand cu Joia Mare portile Raiului si ale Iadului se deschid, sufletele mortilor sunt libere sa vina pe pamant, prin locurile pe unde au trait. Apoi in Duminica Rusaliilor de intorc inapoi, de unde au venit. Inainte sa se intoarca, in ziua de sambata se duc pe Valea cu Dor, unde gasesc bucatele impartite de cei in viata. Cei care nu gasesc nimic se intristeaza si se intorc in mormant doar cu ramuri de tei si nuc in brate.

De Mosii de Vara nu trebuie sa dormi afara, nu trebuie sa mergi la rascruci sau la fantana pentru ca bantuie mortii, spune o alta supersitie.

Crestinii duc la biserica crengi de nuc si tei pentru a fi sfintite de preot. Apoi le pun acasa la icoana sau la streasina casei, sa alunge spiritele rele. In unele zone exista credinta ca teiul sfintit poate vindeca surzenia.

In ziua Mosilor de Vara femeile nu trebuie sa toarca pentru ca se vor intoarce colacii dati de pomana. Nu se arunca laturi pentru ca pot ajunge in gura mortilor care se vor razbuna. La fel nu e „voie” sa maturi in aceasta zi.

Daca vrei sa nu vina furtuni sau alte pierderi trebuie ca din primul fel de mancare gatit in aceasta zi sa dai de pomana celor saraci. Tot de Mosii de Vara trebuie sa dai de pomana ceapa si usturoi verde daca vrei sa ai gradina roditoare.

Daca vrei sa se opreasca ploaia trebuie sa arunci pe fereastra o ramura de tei sfintit, spune o alta superstitie populara legata de Mosii de Vara.

Femeile nu trebuie sa munceasca in aceasta zi, altfel vor avea mainile amortite.

Daca ploua in ziua Mosilor de Vara inseamna ca va fi un an manos.