Meniu Închide

Mosii de toamna 2020

Ce sunt Mosii de toamna?

Mosii de Toamna reprezinta traditia pomenirii celor adormiti in prima sambata din luna noiembrie a fiecarui an. Este una din cele aproape 20 de zile generale de pomenire a mortilor din traditia romaneasca, adica pomeniri fara soroc (termen).

Sambata este traditional ziua de pomenire a mortilor, fiind ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul. Ziua de sambata este aleasa pentru pomenirea celor adormiti deoarece se afla inaintea zilei de Duminica, ziua Invierii

Anul acesta, Mosii de toamna 2020 sunt in data de 31 octombrie.

Traditii si obiceiuri in Sambata Mosilor de Toamna

Traditia este ca in aceasta zi de sambata sa se savarseasca intai Sfanta Liturghie si apoi slujba de pomenire a mortilor. De aceea trebuie venit la Biserica de dimineata, nu mai tarziu, doar pentru slujba de pomenire.

La Biserica trebuie mers in haine curate si chipul smerit, iar femeile cu capul acoperit. In Biserica ar trebui ca barbatii sa stea in partea dreapta, iar femeile in stanga. In timpul slujbei sa nu vorbim in Biserica si sa nu iesim afara inaintea terminarii acesteia.

Tot traditia populara spune ca in Sambata Mortilor de toamna este bine sa fim impacati cu oamenii cu care ne-am certat.

In ziua Mosilor de Toamna nu avem voie sa spalam, sa facem curat ori alte treburi in gospodarie. Aceasta zi este dedicata rugaciunii pentru sufletele celor adormiti.

Cum mergem la Biserica in Sambata Mortilor

Pentru a merge la Biserica in Sambata Mortilor trebuie sa fim curati sufleteste si trupeste, asa cum am aratat mai sus. Pentru pomenirea celor adormiti trebuie sa avem un cos cu: vin rosu, coliva, pachete de pomana (daca vrem sa impartim si la biserica), lumanari, colac (sau prescuri).


Publicat în Traditii pomenire