Meniu Închide

Mosii de toamna 2023

Ce sunt Mosii de toamna?

Mosii de Toamna reprezinta traditia pomenirii celor adormiti in prima sambata din luna noiembrie a fiecarui an. Este una din cele aproape 20 de zile generale de pomenire a mortilor din traditia romaneasca, adica pomeniri fara soroc (termen).

Sambata este traditional ziua de pomenire a mortilor, fiind ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul. Ziua de sambata este aleasa pentru pomenirea celor adormiti deoarece se afla inaintea zilei de Duminica, ziua Invierii

Anul acesta Mosii de Toamna 2023 sunt in 4 noiembrie 2023

Traditii si obiceiuri in Sambata Mosilor de Toamna

Traditia este ca in aceasta zi de sambata sa se savarseasca intai Sfanta Liturghie si apoi slujba de pomenire a mortilor. De aceea trebuie venit la Biserica de dimineata, nu mai tarziu, doar pentru slujba de pomenire.

La Biserica trebuie mers in haine curate si chipul smerit, iar femeile cu capul acoperit. In Biserica ar trebui ca barbatii sa stea in partea dreapta, iar femeile in stanga. In timpul slujbei sa nu vorbim in Biserica si sa nu iesim afara inaintea terminarii acesteia.

Tot traditia populara spune ca in Sambata Mortilor de toamna este bine sa fim impacati cu oamenii cu care ne-am certat.

In ziua Mosilor de Toamna nu avem voie sa spalam, sa facem curat ori alte treburi in gospodarie. Aceasta zi este dedicata rugaciunii pentru sufletele celor adormiti.

Cum mergem la Biserica in Sambata Mortilor

Pentru a merge la Biserica in Sambata Mortilor trebuie sa fim curati sufleteste si trupeste, asa cum am aratat mai sus. Pentru pomenirea celor adormiti trebuie sa avem un cos cu: vin rosu, coliva, pachete de pomana (daca vrem sa impartim si la biserica), lumanari, colac (sau prescuri). La inmanarea pomelnicului catre preot i se va da si prosop, tamaie si carbuni.

Ce se imparte de Mosii de Toamna?

Pachetele de pomana pe care le aducem la Biserica sunt realizate in functie de posibilitatile fiecaruia. Acestea pot contine carne, sarmale, branzeturi, placinte, fructe si obligatoriu colac/prescura si lumanare.

Cum te poate ajuta Condolio in Sambata Mortilor?

Servicii Funerare Condolio te poate ajuta la organizarea parastasului si la activitatile de pomenire a mortilor de peste an. In sectiunea de articole funerare se gasesc pachetele de pomana, coliva si colacii necesare la pomana. In plus va puteti sfatui cu specialistii nostri in privinta traditiilor si obiceiurilor de pomenire.

Alte articole despre Pomenirea mortilor

Publicat în Traditii pomenire