Meniu Închide

Coliva – simbolistica religioasa, reteta preparare

Coliva – aliment din grau fiert indulcit cu miere isi are originea in Constantinopolul secolului IV, cand imparatul Iulian Apostatul a dat ordin ca toate proviziile din pietele de alimente sa fie stropite cu sangele jertfit idolilor pentru a-i batjocori pe crestini. Sfantul Teodor i-a aparut in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului si i-a spus sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimic din piata, ci sa manance grau fiert amestecat cu miere si fructe.

Simbolistica religioasa a colivei

Desi initial coliva era folosita in imprejurari festive in cadrul Bisericii, nu se stie exact cand a avut loc schimbarea catre practica funerara, asa cum este cunoscuta astazi.

Coliva reprezinta credinta in invierea celui raposat pentru ca boboul de grau ca sa incolteasca si sa aduca roada trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune, dupa cum ne invata Sfantul Apostol Pavel.

Reteta de preparare coliva

Ingrediente:

  • 500 g grau decorticat sau arpacas
  • 375 g zahar
  • aproximativ 250 g nuci curatate
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie (optional)
  • o cana si jumatate pesmet din paine alba sau biscuiti daca nu o pregatim in zile de post
  • zahar pudra (ca sa se acopere coliva)
  • 1 lingurita rasa cu sare
  • putina cacao
  • bomboane, pentru ornat coliva

Instructiuni:

  • se elimina impuritatile din grau si se spala de mai multe ori
  • se pune graul in oala si se acopera cu apa de cca patru degete si se fierbe cel puti o ora; intre timp se mesteca pentru a nu se lipi de oala
  • se da oala jos de pe foc, se acopera si se inveleste cu ceva mai gros pentru a-si pastra temperatura mai mult timp
  • dupa 4-5 ore se adauga zaharul si se fierbe din nou pana se omogenizeaza; este foarte important a se mesteca pentru a preveni lipirea de fundul oalei
  • dupa ce capata omogenitate si consistenta („se leaga”) se ia oala de pe foc si se lasa la racit, apoi se pastreaza in frigider
  • se indeparteaza coaja formata si se adauga sarea, coaja de lamaie, vanilia, nucile pisate marunt si se amesteca
  • se aseaza pe platou si i se da forma
  • se cerne deasupra pemetul, apoi se cerne zaharul pudra care va acoperi pesmetul
  • ornarea se poate face prin presararea de cacao printr-un sablon (de exemplu in forma de cruce) sau cu bomboane ori ciocolata
  • se curata marginile platoului de excesul de pesmet sau zahar pudra

Pentru lumanare se poate folosi un disc de hartie ce va preveni picurarea de ceara pe coliva. In practica pregatirea colivei are loc cu o zi inainte fata de momentul folosirii ei.

Publicat în Traditii pomenire