Meniu Închide

Ajutor de deces 2024

Ce este ajutorul de deces?

Prin ajutor de deces se intelege sprijinul financiar acordat de Statul Roman prin intermediul Casei de pensii, conform legii pensiilor 263/2010. Cuantumul ajutorului de deces se stabileste in fiecare an, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat salariul mediu brut. Pentru 2024 ajutorul de deces este in suma de 7.567,00 lei pentru persoanele cu calitatea de pensionar sau asigurat sau 3.784,00 lei pentru membrii de familie.

pachet funerar condolio pensionari 1

Cui se acorda acest ajutor de deces?

Ajutorul de deces se acorda persoanelor care au calitatea de asigurat, pensionar sau unui membru de familie care nu are calitatea de asigurat ori pensionar. Prin membru de familie se intelege:

Pentru membrii de familie cuantumul ajutorului de deces este jumatate din suma acordata pensionarilor sau asiguratilor. Dreptul de acordare a ajutorului nu este conditionat de o perioada minima privind stagiul de cotizare.

Unde se depune cererea de ajutor de deces?

Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la Casa teritoriala de Pensii pentru pensionari sau la angajator, adica la platitorii acestui drept de asigurare.

Documente necesare pentru ajutorul de deces

Cine poate depune cererea de ajutor de deces?

Cererea de ajutor poate fi depusa o singura data de persoana care a suportat cheltuielile de inmormantare!

In cat timp se elibereaza ajutorul de deces?

Plata ajutorului de deces se efectueaza in maxim 3 zile lucratoare de la depunerea cererii. In functie de calitatea persoanei decedate, plata o face:

    • angajatorul, daca decedatul era angajat sau membru de familie al angajatului
    • institutia teritoriala care gestioneaza asigurarile pentru somaj, daca decedatul era somer sau membru de familie al somerului
    • casa teritoriala de pensii, daca decedatul era pensionar sau membru de familie al pensionarului

Sursa informatii: CNPP, CPMB

Alte articole cu Informatii deces

Publicat în Informatii