Meniu Închide

Deces in strainatate

Se estimeaza ca aproximativ 4 milioane de romani au plecat din tara pentru a lucra in strainatate. Marea majoritate a acestora stabilindu-se in tarile Uniunii Europene, cu o concentrare in Spania si Italia. Desi cea mai mare parte au plecat doar temporar, se produc si evenimente regretabile pentru familiile lor, cum este un deces in strainatate. Atunci cand se intampla acest lucru este bine se cunoasteti ce trebuie facut pentru repatrierea persoanei decedate si intocmirea corecta a documentelor de deces.

Constatarea decesului in strainatate

Constatarea decesului in strainatate este efectuata de autoritatile din tara in care a avut loc decesul. Deci anuntarea decesului trebuie facut in primul rand local, cat mai curand posibil, de regula in maxim 1-3 zile. Fiecare tara isi are propriile legi si proceduri pe care trebuie sa le respectati. Dupa constatarea decesului si indeplinirea formalitatilor se va emite certificatul de deces specific tarii respective. In situatia in care este vorba de o moarte violenta va trebui anuntata politia, efectuate investigatii si autopsie medico-legala pentru stabilirea cauzelor decesului. Aceste operatiuni pot intarzia procedura de repatriere a decedatului in Romania.

Inregistrarea decesului la Ambasada sau Consulatul Romaniei

Inregistrarea decesului la Amabasada sau Consulatul Romaniei din tara respectiva nu este obligatorie. Doar faciliteaza eliberarea certificatului de deces romanesc de catre acestea, astfel incat o data ajunsi in tara veti avea o grija mai putin. In urma notificarii Ambasadei sau Consulatului de catre autoritatile locale din tara respectiva despre decesul unui cetatean roman acestea vor transmite informatia catre MAI din Romania. Autoritatile din Romania vor informa familia persoanei decedate de producerea decesului.

Eliberarea Certificatului de deces romanesc

Certificatul de deces romanesc se elibereaza numai in baza certificatului de deces eliberat de autoritatile din tara in care a avut loc si a altor documente prevaute de legislatie. Printre documentele necesare se afla:

  • act de identitate cu poza – carte de identitate sau pasaport
  • certificat de nastere
  • certificat de casatorie (daca este cazul)
  • traducerea legalizata a certificatului de deces international
  • cerere de transcriere a decesului

Obtinerea certificatului de deces romanesc se poate face la ambasada sau consulatul Romaniei din tara respectiva sau in tara, la SPCLEP aferent ultimei adrese de domiciliu a decedatului. In cazul in care optati pentru obtinerea documentului in tara puteti face acest lucru si dupa inmormantare, dar nu mai tarzu de 6 luni de la data decesului. Pentru depasirea termenului de 6 luni privind transcrierea decesului din strainatate puteti fi sanctionati cu amenda contraventionala.

Documente pentru repatrierea decedatului

Pentru repatrierea decedatului sunt necesare o serie de documente, cel mai important fiind pasaportul mortuar. Pentru obtinerea pasaportului mortuar trebuie apelat la amabasada sau consulatul Romaniei din tara respectiva. De retinut ca pentru transportul urnelor funerare nu este necesar sa obtineti pasaport mortuar.

Lista documentelor necesare repatrierii personelor decedate in strainatate:

  • certificat de deces international sau romanesc
  • certificat de imbalsamare
  • pasaport mortuar
  • autorizatie transport funerar a firmei de servicii funerare

De obtinerea documentelor necesare aducerii in tara va puteti ocupa dvs. sau puteti apela la serviciile personalului companiei Condolio.

Transportul corpului neinsufletit in Romania

Aducerea in tara a corpului neinsufletit este o operatiune de transport funerar international care are loc cu respectarea legislatiei tarii respective si a normelor internationale. Exista mai multe variante pentru transport funerar, in functie de distanta, acesta se poate realiza cu avionul sau cu auto funerara.

Operatiunea de repatriere a decedatului din statele membre ale Uniunii Europene are o durata de maxim 72 de ore din momentul contractarii serviciilor companiei de pompe funebre Condolio. Acest termen se poate extinde in cazul mortilor suspecte ori violente pana la finalizarea investigatiilor de catre autoritatile din tara in care a avut loc decesul. Transportul se realizeaza cu auto funerare autorizate, prevazute cu instalatie frigorifica. Trupul neinsufletit este pus intr-un sicriu de zinc, etans si apoi in sicriu de lemn pentru transport. Vezi informatii suplimentare despre repatriere decedati.

Sursa informatii: M.A.E.


 
Publicat în Proceduri deces