Meniu Închide

Mosii de Primavara 2023 (Mucenicii)

Sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia mai este cunoscuta si ca Mosii de Primavara. Pentru ca acesta zi simbolizeaza sfarsitul „zilelor babelor” si inceputul celor de primavara, ale mosilor. In aceasta zi se obisnuieste a se da de pomana „mucenici” sau „sfintisori” pentru cei adormiti.

Cand sunt Mosii de Primavara?

Sarbatoarea Mucenicilor este intotdeauna in data de 9 martie, ziua in care cei 40 de soldati crestini au fost ucisi de imparatul Licinius.  Spre deosebire de celelalte zile de mosi, aceasta nu tine cont de ziua saptamanii, prin urmare nu este sambata.

Ce se da de pomana de Mucenici

In acceasta zi se prepara „mucenicii„, macinicii” sau „sfintisorii” care se impart rudelor, vecinilor, oamenilor saraci pentru pomenirea celor adormiti. Pe meleagurile romanesti exista doua moduri diferite de preparare a lor. In zona Moldovei se prepara din aluat de cozonac, se coc in cuptor si se ung cu miere si nuca. In zona sudica – Muntenia si Dobrogea mucenicii sunt fierti in apa cu mirodenii, apoi se servesc cu nuca si scortisoara deasupra.

mucenici copti pufosi moldovenesti

Obiceiuri de Mucenici

Ziua de 9 martie reprezinta sfarsitul zilelor in care iarna se intrepatrunde cu primavara de-a lungul zilelor capricioase ale babelor. O data cu inceputul primaverii are loc si debutul anului agricol, marcat prin scoaterea plugului in fata casei. In aceasta perioada se incheie intelegerile cu plugarii privind aratul campului, sarbatorite apoi printr-o petrecere.

Se face curat in curte, se strang gunoaiele si apoi se ard folosind carbuni aprinsi din casa, aducandu-se astfel caldura casei si afara.

In unele parti exista credinta ca tot ce este semant in aceasta zi va rodi de 40 de ori mai imbelsugat.

Cei care au vii si livezi trebuie sa bea 40 de pahare cu vin sau tuica si sa stropeasca via si pomii din livada pentru rod bogat. In plus, cele 40 de pahare dau gospodarului un aspect rumen si sanatos, asa cum va fi tot anul.

Daca ploua in ziua celor 40 de Mucenici va ploua si in ziua de Paste, iar daca tuna in aceasta zi va fi un an bun, roditor. O noapte anterioara rece, cu inghet, simbolizeaza un an cu toamna lunga.

Sursa informatii: Wikipedia  
Sursa imagini: Savori Urbane

Alte articole despre Pomenirea mortilor

Publicat în Traditii pomenire