Meniu Închide

Mosii de Iarna 2023

Mosii de Iarna fac parte din zilele de sambata randuite de Biserica Ortodoxa pentru pomenirea generala a mortilor. Aceste zile sunt independente de soroacele de pomenire dupa deces (cum ar fi la 40 zile, la 1 an, la 7 ani si altele). Zilele de pomenire generala a mortilor poarta denumirea generica de „mosi” deoarece sunt pomeniti parintii, bunicii (denumiti popular mosi) si stramosii nostri. Aceasta zi de pomenire a mortilor mai este cunoscuta si ca Mosii cei Mari ori Mosii de piftii sau Sambata piftiilor.

Cand este sambata Mosilor de Iarna?

Sambata stabilita pentru pomenirea mortilor cunoscuta ca mosii de iarna depinde da data stabilita pentru Paste. Ziua stabilita este sambata dinaintea lasatului sec de carne pentru postul Pastelui. Aceasta zi mai este cunoscuta si ca sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati.

Anul acesta Mosii de Iarna 2023 sunt in 18 februarie 2023

Ce se da de pomana in Sambata Mortilor?

In Sambata Mortilor se obisnuieste sa se dea de pomana sarmale, friptura, placinta, branzeturi, piftie, vin, coliva, colaci, fructe si lumanari aprinse. Pachetele de pomana se pot lasa acasa, urmand ca la intoarcerea de la biserica sa fie completate cu coliva si vin sfintit.

La biserica trebuie mers cu un cos cu coliva, colaci, vin, lumanari si pomelnicul cu cei disparuti dintre noi. In cazul in care exista persoane ce nu au implnit 1 an de la deces, acestea se trec pe un pomelnic separat.

Obiceiuri de Mosii de Iarna (Mosii cei Mari)

La cimitir se aprind 2 lumanari pentru a incalzi sufletele mortilor. Credinciosii se duc dimineata la biserica, participa la Sfanta Liturghie, apoi se oficiaza slujba Parastasului si dupa aceea se duc in cimitir sa aprinda lumanari.

Piftiile care raman sunt aruncate a doua zi impreuna cu celelalte racituri, ca sa nu vina frigurile in timpul verii.

In zona Munteniei, pe langa pomana se da un banut celui mai sarac om din sat pentru a aduce bunastare.

In Banat femeile se duc dimineata la cimitir si dau mormintele cu tamaie, apoi se duc la Biserica.

Ce nu ai voie sa faci in sambata Mortilor

Cum te poate ajuta Condolio in Sambata Mortilor?

Firma de pompe funebre Condolio te poate ajuta la organizarea parastasului si la activitatile de pomenire a mortilor de peste an. In sectiunea de articole funerare se gasesc pachetele de pomana, coliva si colacii necesare la pomana. In plus va puteti sfatui cu specialistii nostri in privinta traditiilor si obiceiurilor de pomenire.

Sursa informatii: Wikipedia

Alte articole despre Pomenirea mortilor

Publicat în Traditii pomenire