Mosii de Vara reprezinta un moment important in cultul mortilor in religia ortodoxa. Alaturi de Mosii de Iarna alcatuiesc cele mai importante doua sambate din an dedicate pomenirii mortilor. Au capatat denumirea de „mosi” deoarece se refera la pomeirea celor care nu mai sunt printre noi: parintii, mosii si stramosii…
Ce sunt Mosii de toamna? Mosii de Toamna reprezinta traditia pomenirii celor adormiti in prima sambata din luna noiembrie a fiecarui an. Este una din cele aproape 20 de zile generale de pomenire a mortilor din traditia romaneasca, adica pomeniri fara soroc (termen).Sambata este traditional ziua de pomenire a mortilor,…
Mosii de Iarna fac parte din zilele de sambata randuite de Biserica Ortodoxa pentru pomenirea generala a mortilor. Aceste zile sunt independente de soroacele de pomenire dupa deces (cum ar fi la 40 zile, la 1 an, la 7 ani si altele). Zilele de pomenire generala a mortilor poarta denumirea…
Sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia mai este cunoscuta si ca Mosii de Primavara. Pentru ca acesta zi simbolizeaza sfarsitul „zilelor babelor” si inceputul celor de primavara, ale mosilor. In aceasta zi se obisnuieste a se da de pomana „mucenici” sau „sfintisori” pentru cei adormiti. Cand sunt Mosii de…
Pomana de 40 de zile (parastas de 40 zile) este una din cele mai importante pomeni pentru cei adormiti. In cea de-a 40-a zi dupa moarte are loc judecata raposatului, unde i se hotaraste soarta pana la Judecata cea de pe urma. Pomenirea mortilor reprezinta jertfa pentru iertarea pacatelor savarsite…
Coliva – aliment din grau fiert indulcit cu miere isi are originea in Constantinopolul secolului IV, cand imparatul Iulian Apostatul a dat ordin ca toate…
Ce sunt parastasele? In religia ortodoxa moartea reprezinta despartirea sufletului de trup, iar trupul ajunge in pamant si putrezeste iar sufletul la Dumnezeu – „Si…