Pomana de 40 de zile (parastas de 40 zile) este una din cele mai importante pomeni pentru cei adormiti. In cea de-a 40-a zi dupa moarte are loc judecata raposatului, unde i se hotaraste soarta pana la Judecata cea de pe urma. Pomenirea mortilor reprezinta jertfa pentru iertarea pacatelor savarsite in timpul vietii de cei plecati dintre noi. De aceea aceasta pomenire este foarte importanta in religia crestin-ortodoxa. In credinta populara, prin ducerea la bun sfarsit a parastasului de 40 de zile ii usuram soarta celui disparut dintre noi.
Cand se face pomenirea de 40 zile?
Termenul de 40 de zile se numara din ziua mortii si nu din cea a inmormantarii. Acest principiu este valabil pentru toate termenele, sau soroacele, cum se mai numesc. Este bine ca pomenirea sa se realizeze exact in ziua implinirii termenului. In cazul in care nu este posibil acest lucru sau nu se doreste pomenirea se poate face inainte de implinirea sorocului, dar niciodata dupa.
Ce trebuie pregatit pentru parastas de 40 zile?
Cu aceasta ocazie familia trebuie sa pregateasca urmatoarele:
- icoana de la inmormantare
- colacul mare, rotund si cele doua prescuri - in 3 si 4 colturi
- coliva
- lumanare
- vin rosu
Pe langa cele de mai sus, se pregatesc hainele si imbracamintea raposatului, obiecte personale si bucate pentru a fi impartite celor nevoiasi. Mancarea pregatita va fi de post sau de dulce, in functie de randuiala bisericeasca din ziua parastasului.
Obiceiuri la pomenirea de 40 de zile
Se obisnuieste ca la 40 de zile sau 1 an sa se dea imbaracaminte, incaltaminte, obiecte de uz casnic dupa ce acestea sunt binecuvantate de catre preot printr-o rugaciune speciala.
Se obisnuieste ca atunci cand se impart vase cu mancare si bautura numarul acestora sa fie sase, douasprezece sau douazecisipatru. Randuilelile bisericesti nu prevad un anumit numar, fiecare familie va imparti cate vase crede de cuviinta sau dupa posibilitati, fara vreo influenta asupra sufletului raposatului.
Dupa parastasul de 40 de zile familia va da preotului un pomelnic pentru ca acesta sa-l pomeneasca pe cel decedat in cadrul Sfintei Liturghii.
Cand NU se fac parastase, pomeni
- duminicile, pentru ca Duminica, ziua Invierii este zi de bucurie, nu de comemorare
- intre Nasterea si Botezul Domnului
- de la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare
- din sambata Floriilor pana in duminica Tomii
- la praznicele imparatesti sau sarbatorile mari
- in zilele de rand (luni, marti, miercuri, joi, vineri) din timpul Postului Mare