Meniu Închide

Parastas de 40 zile (pomana de 40 zile)

Pomana de 40 de zile (parastas de 40 zile) este una din cele mai importante pomeni pentru cei adormiti. In cea de-a 40-a zi dupa moarte are loc judecata raposatului, unde i se hotaraste soarta pana la Judecata cea de pe urma. Pomenirea mortilor reprezinta jertfa pentru iertarea pacatelor savarsite in timpul vietii de cei plecati dintre noi. De aceea aceasta pomenire este foarte importanta in religia crestin-ortodoxa. In credinta populara, prin ducerea la bun sfarsit a parastasului de 40 de zile ii usuram soarta celui disparut dintre noi.

 

Cand se face pomenirea de 40 zile?

Termenul de 40 de zile se numara din ziua mortii si nu din cea a inmormantarii. Acest principiu este valabil pentru toate termenele, sau soroacele, cum se mai numesc. Este bine ca pomenirea sa se realizeze exact in ziua implinirii termenului. In cazul in care nu este posibil acest lucru sau nu se doreste pomenirea se poate face inainte de implinirea sorocului, dar niciodata dupa.

Ce trebuie pregatit pentru parastas de 40 zile?

Cu aceasta ocazie familia trebuie sa pregateasca urmatoarele:

Pe langa cele de mai sus, se pregatesc hainele si imbracamintea raposatului, obiecte personale si bucate pentru a fi impartite celor nevoiasi. Mancarea pregatita va fi de post sau de dulce, in functie de randuiala bisericeasca din ziua parastasului.

colac parastas

Obiceiuri la pomenirea de 40 de zile

Se obisnuieste ca la 40 de zile sau 1 an sa se dea imbaracaminte, incaltaminte, obiecte de uz casnic dupa ce acestea sunt binecuvantate de catre preot printr-o rugaciune speciala.

Se obisnuieste ca atunci cand se impart vase cu mancare si bautura numarul acestora sa fie sase, douasprezece sau douazecisipatru. Randuilelile bisericesti nu prevad un anumit numar, fiecare familie va imparti cate vase crede de cuviinta sau dupa posibilitati, fara vreo influenta asupra sufletului raposatului.

Dupa parastasul de 40 de zile familia va da preotului un pomelnic pentru ca acesta sa-l pomeneasca pe cel decedat in cadrul Sfintei Liturghii.

Cand NU se fac parastase, pomeni

Cum te poate ajuta Condolio la realizarea parastasului?

Servicii Funerare Condolio va poate ajuta la indeplinirea ritualurilor crestin-ortodoxe de pomenire a mortilor prin explicarea obiceiurilor, furnizarea colacilor si a pachetelor de pomana (de post sau de dulce). Apelati cu incredere la experienta Condolio!
Publicat în Traditii pomenire