Powered by ZigaForm version 4.5

Servicii funerare complete

NON STOP

0728 003 002

0727 850 017

Parastasul de 40 de zile (pomenirea mortilor)

Parastasul de 40 de zile (pomenirea mortilor)

Pomenirea mortilor reprezinta jertfa pentru iertarea pacatelor savarsite in timpul vietii de cei plecati dintre noi. Cea de-a 40-a zi dupa moarte are o semnificatie deosebita in simbolistica crestin-ortodoxa, reprezinta ziua in care este judecat raposatul. Practic i se hotaraste soarta pana la Judecata cea de pe urma sau cea de-a Doua Venire a lui Hristos. Din acest motiv parastul de 40 de zile este considerat extrem de important in religia crestin-ortodoxa.

Termenul de 40 de zile si in general toate termenele (soroacele) se numara din ziua mortii si nu din cea a inmormantarii. Este bine ca pomenirea sa se realizeze exact in ziua implinirii termenului. In cazul in care nu este posibil acest lucru sau nu e doreste pomenirea se poate face inainte de implinirea sorocului, dar niciodata dupa.

Ce trebuie pregatit la parastasul de 40 de zile?

Cu aceasta ocazie familia trebuie sa pregateasca urmatoarele:

 • icoana de la inmormantare
 • colacul mare, rotund si cele doua prescuri – in 3 si 4 colturi
 • coliva
 • lumanare
 • vin rosu

Pe langa cele de mai sus, se pregatesc hainele si imbracamintea raposatului, obiecte personale si bucate (de post sau de dulce, dupa caz) pentru a fi impartite celor nevoiasi.

colac parastas

Obiceiuri la pomenirea de 40 de zile

Se obisnuieste ca la 40 de zile sau 1 an sa se dea imbaracaminte, incaltaminte, obiecte de uz casnic dupa ce acestea sunt binecuvantate de catre preot printr-o rugaciune speciala.

Se obisnuieste ca atunci cand se impart vase cu mancare si bautura numarul acestora sa fie sase, douasprezece sau douazecisipatru. Randuilelile bisericesti nu prevad un anumit numar, fiecare familie va imparti cate vase crede de cuviinta sau dupa posibilitati, fara vreo influenta asupra sufletului raposatului.

Dupa parastasul de 40 de zile familia va da preotului un pomelnic pentru ca acesta sa-l pomeneasca pe cel decedat in cadrul Sfintei Liturghii.

Cand NU se fac parastase (pomenirea mortilor)

 • duminicile, pentru ca Duminica, ziua Invierii este zi de bucurie, nu de comemorare
 • intre Nasterea si Botezul Domnului
 • de la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare
 • din sambata Floriilor pana in duminica Tomii
 • la praznicele imparatesti sau sarbatorile mari
 • in zilele de rand (luni, marti, miercuri, joi, vineri) din timpul Postului Mare

Cum te pooate ajuta compania de pompe funebre la realizarea parastasului?

Servicii Funerare Condolio va poate asista la indeplinirea ritualurilor crestin-ortodoxe de pomenire a mortilor prin explicarea obiceiurilor, furnizarea colacilor si a pachetelor de pomana (de post sau de dulce). Apelati cu incredere la experienta Condolio!