Meniu Închide

Q&A

Aici gasiti o lista cu cele mai intalnite intrebari despre proceduri deces. Acestea ne-au fost adresate telefonic, in intalnirile directe sau in timpul prestarii serviciilor funerare. Lista intrebarilor despre deces de mai jos nu este nici pe departe completa, urmand sa fie adaugate noi si noi intrebari si raspunsuri despre ce trebuie facut in caz de deces. Sunt abordate aspecte legale, admninistrative sau de traditii ale decesului, cu particularitatile privind imprejurarile decesului: acasa, la spital, pe strada, etc.

NOU! Capac frigorific mortuar

In functie de locul si modul in care a survenit decesul distingem urmatoarele situatii:

  • decesul la domiciliu: constatarea se face de catre medicul de familie, un medic pus la dispozitie de compania de pompe funebre sau medicul de pe ambulanta;
  • decesul la spital: un cadru medical al spitalului, medicul specialist sau medicul de garda;

Da, exsta un termen de 3 zile de la data survenirii decesului (include ziua decesului si ziua declararii).

In cazul in care decesul nu a fost declarat la ofiterul starii civile de la SPCLEP sau Primaria pe raza careia a avut loc, in termen de 3 zile (include ziua decesului si ziua declararii), va trebui sa obtineti dovada de la Parchet.

Politia ori procuratura trebuie anuntata in cazul unei morti violente, a unui accident ori a unei suspiciuni privind cauza reala a decesului (chiar pentru decesul in spital, daca nu sunteti de acord cu diagnosticul, cauza decesului ori modul in care a fost ingrijit decedatul).
Procuratura trebuie informata in cazul in care au trecut mai mult de 3 zile de la data decesului pana in data declararii lui la SPCLEP ori Primarie (include ziua decesului si ziua declararii) in vederea eliberarii unei dovezi scrise.

In cazul decesului in strainatate este nevoie sa traducem in limba romana (traducere legalizata) certificatul de deces si sa ne adresam Primariei pe raza careia va avea loc inmormantarea pentru eliberarea Adeverintei de inhumare.

  • certificatul medical constatator al decesului;
  • actul de identitate al persoanei decedate (nu se va returna) sau declaratie ca nu exista documentul;
  • certificatul de nastere al persoanei decedate;
  • livretul militar (pentru persoane cu varsta mai mica de 60 de ani) sau declaratie ca nu exista documentul;
  • dovada eliberata de Parchet (pentru cazurile de sinucidere, accident, moarte violenta sau depasirea termenului de 3 zile de la producerea decesului);

Certificatul de deces este eliberat de SPCLEP (Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Populatiei) sau Primaria pe a carei raza a avut loc decesul.

Ajutorul de deces se acorda tuturor persoanelor ce au calitatea de asigurat, pensionar sau persoana aflata in intretinerea asiguratului ori pensionarului, indiferent de stagiul de cotizare.

Ajutorul de deces poate fi cerut de sotul supravietuitor, copil, parinte, tutore, curator sau „oricare alta persoana” conform site-ului CNPP. Se recomanda solicitarea ajutorului de catre rudele de gradul I pentru reducerea timpului necesar cu verificarea legitimitatii cererii.

Din punct de vedere legal incinerarea are acelasi statut ca si inhumarea, fiecare persoana are dreptul de a decide asupra propriului corp, chiar si dupa moarte. Analizand aspectul religios, procedeul incinerarii nu este acceptat de BOR, preotii nu au voie sa tina slujba religioasa pentru cei care aleg aceasta metoda, in totala opozitie cu religia catolica ce permite incinerarea.

Aveti si alte intrebari despre proceduri deces? Va raspundem imediat!

Despre proceduri deces am scris pe larg in sectiunea de articole utile, abordand fiecare subiect separat. Pentru a va informa complet despre ceea ce este de facut in cazul unui deces acasa, procedurile de inregistare a acestuia, traditii si obiceiuri la inmormantare precum si lista cimitirelor din Bucuresti va recomandam: