Meniu Închide

Cosmetica mortuara

Cosmetica mortuara reprezinta ansamblul operatiunilor de pregatire a corpului neinsufletit pentru inmormantare, succede imbalsmarea decedatului. Cosmetica mortuara este realizata de personal calificat, cu experienta in cadrul firmelor de pompe funebre. Scopul final al acestora este obtinerea unui aspect cat mai natural.

Asigurarea ochilor si gurii

Imediat dupa finalizarea imbalsamarii se trece la fixarea in pozitie inchisa a ochilor si gurii. Pentru ochi se utilizeaza cel mai adesea un lipici special pentru tesuturi inscopul prevenirii deschiderii accidentale a acestora. Procedeul de mentinere in pozitie inchisa a gurii este ceva mai complex deoarece trebuie fixata mandibula, cel mai adesea sunt utilizate fire de sutura. Buzele sunt asezate intr-o pozitie naturala, fireasca doar dupa fixarea corespunzatoare a mandibulei de maxilar.

Tuns si barbierit

Parul capilar este spalat si apoi tuns si asezarea in functie de sexul persoanei decedate, de dorintele familiei privind aspectul si de aspectul din timpul vietii. Pentru barbati se va efectua si barbierirea parului facial sau tunsul si aranjarea mustatii ori a barbii, daca decedatul a purtat in timpul vietii.

Machiajul

Pentru un aspect cat mai natural al persoaneoi decedata fata acestuia este machiata. Cantitatea de machiaj utilizata depinde de starea in care se gaseste corpul decedatului, zonele de aplicare fiind fata, gatul si mainile. Uneori este utilizata si pudra pentru mentinerea uscata a pielii, iar coloratiile, petele ori decolorarile pielii sunt acoperite. In cazul femeilor si unghiilor le este acordata atentia necesara prin vopsirea lor.

Reconstructia cosmetica

In anumite situatii, cand corpul a suferit modificari ca urmare a unor boli degenerative ori accidente este necesara reconstructia cosmetica. Tehnicianul va utiliza o serie de materiale – ceara, plastic, material textil si altele pentru a readuce fata si corpul decedatului la forma initiala.

Imbracarea decedatului

Dupa finalizarea operatiunilor descrise mai sus, operatiuni ce au asigurat pregatirea corpului se trece la imbracarea persoanei decedate. In functie de alegerea fiecaruia, decedatul va fi imbracat in haine noi sau in haine haine pe care le-a purtat in timpul vietii. In general se tine cont de stilul vestimentar al persoanei decedate, de cum obisnuia sa se imbrace in timpul vietii. Optional se pot adauga obiecte personale pe care decedatul le-a pretuit mult, cum ar fi ceas, inel, ori alte bijuterii.

Nu exista restrictii legale privind obiectele cu care poate sau nu poate fi inmormantata o persoana, insa in cazul incinerarii trebuie avuta in vedere indepartarea obiectelor de metal, cum ar fi bijuterii, catarama curea, etc.

Publicat în Articole