Consideratii sociale privind incinerarea
In Romania este destul de raspandita conceptia conform careia sunt incinerati doar cei saraci care nu isi permit o inmormantare sau cei fara rude. In plus, religia crestin-ortodoxa interzice cu desavarsire aceasta solutie.
In realitate alegerea incinerarii tine de filozofia de viata, de libertatea de a alege. Dupa aproape doua milenii a inceput sa devina destul de populara, mai ales in tarile vestice ale Europei, in frunte cu Elvetia (peste 80%).
Consideratii religioase privind incinerarea
Avantul adoptarii incinerarii in Occident se datoreaza acceptarii de catre Biserica Catolica a incinerarii in anul 1963. Asta dupa ce a condamnat-o si a considerat-o o practica pagana de la inceputurile crestinismului. In zona de influenta a Bisericilor Ortodoxe (Romania, Grecia, Bulgaria, Serbia si Rusia) incidenta incinerarilor este destul de scazuta. Dovada sta faptul ca in Romania exista un singur crematoriu functional, cel de la Vitan-Barzesti. In Marea Britanie unde sunt peste 265 la un raport de incinerari de peste 72%.
In perioada interbelica am fost considerati adevarati pionieri in promovarea incinerarii prin infiintarea primului crematoriu uman din Estul Europei. Biserica Ortodoxa Romana a respins categoric practica cremationista. In plus, a interzis asistenta religioasa a persoanelor care urmau sa fie incinerate prin hotararile Sinodurilor din 1928 si 1933.
Perioada comunista din Romania, profund atee, nu a dus la cresterea numarului de incinerari, desi membrii marcanti ai PCR au ales incinerarea.
Aspectele practice ale incinerarii
Incinerarea reprezinta in zilele noastre o solutie la problema supraaglomerarii cimitirelor. Din punct de vedere ai igienei publice procedura are doar avantaje.
Trebuie avuta in vedere deschiderea catre modernism, catre acceptarea dreptului fiecarui om de a decide in privinta propriului cadavru. Fiecare om isi poate alege modul cum paraseste aceasta lume. Acest concept este acceptat intr-o masura din ce in ce mai mare. Din punct de vedere legal, incinerarea are acelasi statut cu inhumarea.
Aspecte economice ale procedurii de incinerare
Contrar convingerilor populare enuntate la inceputul articolului, aspectul economic al incinerarii nu este unul de neglijat. Costul unui pachet de servicii funerare incinerare este apropiat de unul pentru inhumare. Dar se scad costurile legate de obtinerea locului de veci in cimitire, mai ales in cimitire bucurestene. Se scad si costurile ocazionate de slujba inmormantarii pe care preotii ortodocsi nu le oficiaza in cazul incinerarii.
La taxa de incinerare se mai adauga taxa de concesionare nisa si taxa anuala de intretinere a nisei.
Cum de desfasoara procedura de incinerare?
In prezent, la operatiunea propriu-zisa de incinerare pot asista maxim 3 persoane (majore). Cenusa rezultata se depune in urne care sunt pastrate 45 de zile. In aceasta perioada familia/prietenii vor decide depunerea urnei la domicliu, in cavou ori in crematoriu.
In ultimii ani s-a mai dezvoltat o practica in partea de vest a tarii – incinerarea in Ungaria. Costurile mai mici ocazionate de transportul funerar avantajeaza aceasta solutie neobisnuita. La baza stau starea infrastructurii rutiere romanesti si distanta mai mica pana in Ungaria fata de Bucuresti. Din acest motiv se militeaza pentru construirea unui crematoriu uman in Transilvania. Fara succes pana in prezent.
Concluzie incinerare in Romania
Incinerare sau inhumare ar trebui sa fie dreptul fiecaruia de a alege liber de constrangerile sociale ori religioase. Totusi, incinerarea se va impune mai greu in Romania, o tara preponderent ortodoxa atata timp cat nu va fi acceptata de BOR la fel cum a fost acceptata de Biserica Romano-Catolica.
Sursa: incinerareamurg.ro