Meniu Închide

Durerea pierderii unei persoane dragi

Durerea pierderii unei persoane dragi este un raspuns emotional puternic, foarte dureros pe care unele persoane il resimt ca fiind nesfarsit. In acelasi timp durerea este un intreg proces catre vindecarea dupa pierderea suferita si gasirea alinarii. Desi durerea pierderii unui apropiat nu este resimtita de toti oamenii la fel, psihologul Dr. Elizabeth Kübler-Ross descrie existenta celor prin cele 5 stadii ale durerii. Nu toate persoanele vor trece print toate aceste stadii, ori exact in ordinea descrisa de celebrul psiholog american. Aceste stadii ajuta doar la o mai buna intelegere a procesului prin care trecem atunci cand survine decesul unei persoane apropiate.

Cele 5 stadii pentru durerea pierderii unei persoane dragi

1. Negarea. Atunci cand realitatea devine coplesitoare, insuportabila, raspunsul initial al psihicului uman este sa-i nege existenta, sa contrazica faptele. Pur si simplu este prea mult pentru a putea fi acceptat, negarea fiind cea mai la indemana.

2. Furia. Atunci cand simtim ca ni se greseste sau suntem raniti, furia este un raspuns emotional normal. Multi oameni simt ca disparitia celor dragi este „nedreapta”, acumuleaza furie si cauta vinovati pentru aceasta moarte, persoane spre care isi indreapta furia resimtita.

3. Negocierea. Dupa ce experimentezi o pierdere este destul de obisnuit sa incerci restabilirea lucrurilor asa cum erau inainte. Aici apar ganduri despre ceea ce ar fi trebuit facut altfel, actiuni care ar fi evitat pierderea, ganduri de genul „si daca …” sau „doar daca as …„. Practic iti creeazi realitati alternative.

4. Depresia. Dupa pierderea unei persoane insemnate este destul de normal sa te simti trist, singur si fara speranta. Este momentul in care te intrebi „Ce rost mai are viata acum, ca am ramas singur?

5. Acceptarea. Atingerea acestui stadiu echivaleaza cu intelegerea faptului ca persoana decedata a plecat pentru totdeauna, ca acest lucru este real si ca viata fara acea persoana reprezinta realitatea.

Aceste stadii ale durerii reprezinta mai mult o abordare stiintifica, terapeutica care ajuta la intelegrea starilor prin care trecem, a sentimentelor pe care le resimtim. Nu reprezinta o solutie pentru toti oamenii, multi nu se regasesc in aceste stadii sau nici nu vor sa auda despre ele.

Moduri de a gestiona durerea pierderii cuiva drag

Desi modul in care experimentam durerea pierderii fiintelor dragi este unic pentru fiecare in parte, exista actiuni ce pot fi urmate de orice persoana.

Petrecerea timpului cu oameni care au cunoscut persoana disparuta

Si ceilalti oameni car au cunoscut persoana disparuta simt durerea pricinuita de pierder si inteleg in are masura cum te simti. Chiar daca pare dureros, puteti discuta despre persoana disparuta, puteti impartasi amintiri despre aceasta. Acest lucru va ajuta in cele din urma la constientizarea si acceptarea mortii.

Petrecerea timpului cu prietenii

Daca ai stat ceva timp singur, petrecerea timpului cu prietenii este un lucru bun. Fie ca faceti o plimbare, ori mergeti la un film, ori jucati un joc intercatiunea cu acestia va va reaminti ca nu sunteti singur, chiar daca simtiti asta. Nu strica sa vi se reaminteasca ca inca mai puteti petrece timp de calitate, ca inva va mai puteti bucura, in ciuda pierderii suferite.

Exista situatii in care prietenii nu stiu cum sa raspunda la pierderea suferita. Desi vor sa va ajute in acest proces, pur si simplu nu stiu cum. De aceea este important sa cautati sprijinul lor, sa ii contactati, sa va intalniti cu ei.

Discutii cu preotul

Daca mergi la biserica mai des si cunosti obiceiurile si traditiile in cazul mortii poti discuta cu preotul despre pierderea suferita. Discutia cu acesta te poate ajuta in depasirea greului moment al vietii in care te afli. Rugaciunea iti poate aduce alinare, ajutandu-te in depasirea greutatilor vietii.

Apelarea la un psiholog

Consilierea psihologica incepe sa se dezvolte si la noi. In prezent exista o generatie noua de terapeuti care te pot ajuta in intelegerea diferitelor aspecte ale vietii. Uneori discutia cu un strain despre propriile sentimente si trairi ne ajuta sa intelegem mai bine si sa depasim momentele dificile din viata.

Ai grija de tine!

Atunci cand treci prin durerea pierderii cuiva drag ai tendinta sa nu mai ai grija de propria persoana. Trebui sa stii ca pentru a avea grija de partea emotionala trebuie sa ai grija si de partea fizica. De aceea este important sa mananci, sa petreci timp in aer liber si mai ales sa dormi. Daca iti este foarte greu sa faci aceste lucruri poti apela la un prieten, care te va ajuta cu siguranta sa ai grija de tine.

Publicat în Articole