Obligatia efectuarii autopsiei intervine doar in anumite cazuri de deces prevazute de lege, in majoritatea neefectuandu-se deloc. Legislatia prevede o serie de situatii cand este necesara pentru elucidarea cauzei decesului si eliberarea Certificatului Medical Constatator al Decesului, fara de care nu poate avea loc inhumarea. Nerespectarea acestei obligatii legale atrage dupa sine raspunderea penala, mai precis condamnarea la inchisoare, in functie de circumstante.
Cazurile obligatorii de efectuare a autopsiei medico-legale
- de fiecare data cand exsta o moarte violenta, chiar daca a trecut timp intre evenimentele violente si decesul victimei; printre acestea se numara: asfixie mecanica – spanzurare, sugrumare, strangulare, inec, electrocutare, intoxicare, accidente de orice fel – casnice, rutiere, de munca, etc.
- atunci cand nu se cunoaste cauza mortii, evident pentru aflarea acesteia;
- daca moartea este suspecta, adica survine pe fondului unei stari aparente de sanatate;
- atunci cand persoana decedata avea starea de sanatate verificata periodic prin natura serviciului – sportiv, cadru militar, etc;
- cand decesul are loc in incinta unei institutii, intreprinderi sau in timpul unei misiuni de serviciu;
- cand persoana decedata se afla in custodie – detentie, arest, ancheta penala, spital-penitenciar, spitale psihiatrice;
- cand moartea este asociata cu activitatea politiei sau armatei, cand decesul se intampla in timpul unor manifestatii publice sau daca exista suspiciune de tortura, tratament violent, inuman;
- cand decesul poate fi asociat cu deficiente in acordarea asistentei medicale sau in aplicarea masurilor profilaxice ori de protectie a muncii;
- la decesele aparute in timpul sau la scurt timp dupa o inteventie chirurgicala, de diagnostic;
- cadavre neidentificate, chiar scheletizate;
- decese in locuri publice sau izolate
- decese multiple, repetate, fie in serie, fie concomitent – conditii suspecte;
- orice moarte violenta, chiar si din accident, sinucideri, omucideri;
Procedura in caz de autopsie obligatorie
In toate aceste situatii trebuie anuntate organele de cercetare penala competente teritorial pentru a se demara cercetarea la fata locului cu echipa mixta, formata din ofiter criminalistica si medicv legist. Dupa finalizarea acesteia (examinare externa a cadavrului, verificarea actelor medicale, luarea de declaratii, fotografii judiciare, etc) pot exista doua situatii:
Se confirma un caz medico-legal, se dispune efectuarea autopsiei medico-legale, cadavrul fiind ridicat de serviciul medicina legala competent teritorial. Medicul legist va efectua autopsia doar dupa trecerea a 24 de ore de la deces si doar dupa aceea va eliberea CMCD. Exista si exceptii: morti violente din catastrofe nari, accidente aviatice, de tren, daca nu se dau dispozitii exprese pentru efectuare, se va trece doar la identificare.
Se infirma cazul medico-legal, deci nu se efectueaza autopsia, iar cadavrul va fi lasat apartinatorilor. Ofiterul de politie si medicul legist intocmesc un proces verbal de constatare ce va contine:
- datele de identificare ale decedatului
- varsta
- mentiuni despre existenta/absenta leziunilor traumatice
- inexistenta de suspiciuni privind cauza mortii
- mentiunea ca CMCD va fi eliberat de medicul de familie ori de pe ambulanta
- faptul ca decesul nu este un caz medico-legal
- faptul ca familia va intra in custodia cadavrului, pe care se obliga sa-l inhumeze conform legislatiei
In cazul in care nu este un caz medico-legal, CMCD va putea fi eliberat de medicul de familie daca se afla in timpul programului de lucru sau de medicul de pe ambulanta, daca este weekend sau sarbatoare legala. Procesul verbal intocmit de echipa de cerecetare va fi pastrat de medicul care semneaza CMCD pentru justificare.
Autopsia ceruta de medicul curant in spital
Decesul in spital la mai mult de 24 ore de la internare atunci cand medicul curant nu cunoaste cauza mortii, acesta propune autopsia (autopsie anatomopatologica, facuta in spital, nu medico-legala) care poate fi acceptata sau refuzata de apartinatori. In cazul refuzului autopsiei, medicul poate sesiza parchetul, precizand ca nu poate completa CMCD din cauza necunoasterii cauzei mortii, situatie in care se va emite ordonanta de efectuare a unei autopsii medico-legale la IML. De mentionat ca decesul la spital in primele 24 de ore de la internare duce automat la efectuarea autopsiei, conform legislatiei.