Meniu Închide

Certificatul Medical Constatator al Decesului

Ce este CMCD si cine il poate intocmi/elibera?

CMCD (Certificatul Medical Constatator al Decesului) este documentul prin care se atesta decesul unei persoane. Este eliberat numai de catre un medic cu drept de libera practica. Acesta poate fi, in functie de situatie si competente: medicul de familie, medicul specialist, medicul de garda, medicul de pe salvare sau medicul anatomo-patolog.

Medicul va examina fizic corpul persoanei pentru a verifica concomitent:

  • absenta semnelor vitale – puls, respiratie, tonus muscular si de pleoape, reflexele cornean si fotomotor
  • prezenta semnelor mortii: lividitate, rigiditate, racire

Doar in cazul in care se constata cel putin un semn al mortii reale se poate stabili diagnosticul de deces. Din momentul constatarii decesului si pana la eliberarea CMCD este obligatoriu sa treaca un interval de 24 ore.

Constatarea decesului de catre medicul de familie

Medicul de familie poate elibera CMCD in cazul in care a cunoscut persoana, a tratat-o in timpul vietii, iar decesul a survenit ca urmare a unei afectiuni cunoscute. In cazul in care exista suspiciuni privind cauza mortii: apare subit, pe fondul unei aparente stari de sanatate buna, prezinta urme de violenta pe corp, a avut loc un accident (chiar si unul casnic precum electrocutarea) sau nu poate stabili cu exactitatea cauza producerii medicul de familie este obligat sa refuze eliberarea unui Certificat Medical Constataor al Decesului. Concomitent, este obligat sa anunte organele judiciare care vor dispune efectuarea autopsiei medico-legale in vedeerea stabilirii cu exactitate a cauzei mortii.

In general, medicul de familie constata decesul pentru persoanele aflate in evidenta sa, ca urmare a solicitarii de catre familie si in timpul orelor de program. Desigur, poate exista situatia cand decesul se produce chiar in cabinetul medical si atunci este recomandata efectuarea autopsiei pentru clarificarea cauzei mortii. In afara orelor de program sau in zilele nelucratoare medicul de familie nu are obligatia deplasarii la domiciliu in vederea constatarii decesului pentru pacientii sai. Pentru aceasta situatie se apeleaza la medicul de pe salvare ori la o firma de servicii funerare.

Constatarea decesului de catre medicul specialist sau medicul de garda

Medicul specialist va constata decesul numai pentru pacientii aflati in ingrijirea sa, mentionand in foaia de observatie data si ora la care a survenit decesul. Apoi semneaza si aplica parafa. In cazul in care medicul specialist nu se afla in spital, decesul poate fi constatat de medicul de garda dupa aceeasi procedura.

Biroul de internari al spitalului este obligat ca dupa 2 ore sa anunte telefonic (telegrafic) apartinatorii decedatului si sa consemneze anuntul in registrul de comunicari.CMCD se completeaza dupa trecerea a cel putin 24 de ore de la constatarea decesului si va fi eliberat de biroul de internari al spitalului.

Constatarea decesului de catre medicul de pe ambulanta

Decesul la domiciliu in zilele nelucratoare vor fi constatate de catre medicii de pe ambulanta. Timpul de raspuns poate fi mai mare, constatarea decesului se face in masura in care este posibil, deoarece acestia acorda prioritate salvarii de vieti. CMCD se elibereaza tot dupa trecerea a 24 de ore de la constatare de catre Serviciul teritorial de Ambulanta sau medicul de familie, in cazul deceselor din zilele de duminica.


Publicat în Proceduri deces