Powered by ZigaForm version 3.4.1

Servicii funerare complete

NON STOP

0728 003 002

0727 850 017

Certificatul Medical Constatator al Decesului

Certificatul Medical Constatator al Decesului

Ce este CMCD si cine il poate intocmi/elibera?

CMCD (Certificatul Medical Constatator al Decesului) este documentul prin care se atesta trecerea in nefiinta a unei persoane si este eliberat numai de catre un medic cu drept de libera practica, care poate fi, in functie de situatie si competente: medicul de familie, medicul specialist, medicul de garda, medicul de pe salvare sau medicul anatomo-patolog in urma identificarii persoanei.

Medicul va examina fizic corpul persoanei pentru a verifica absenta semnelor vitale (puls, respiratie, tonus muscular si de pleoape, reflexele cornean si fotomotor) impreuna cu prezenta semnelor mortii: lividitate, rigiditate, racire, etc.). Doar in cazul in care se constata cel putin un semn al mortii reale se poate stabili diagnosticul de deces. Din acest moment, al constatarii decesului si pana la eliberarea CMCD este obligatoriu sa treaca un interval de 24 ore, conform legislatiei in vigoare.

Constatarea decesului de catre medicul de familie

Medicul de familie poate elibera CMCD in cazul in care au cunoscut persoana, au tratat-o in timpul vietii, iar decesul a survenit ca urmare a unei afectiuni cunoscute, nu exista suspiciunea de moarte violenta (nu exista leziuni sau urme vizibile pe corp). In cazul in care exista suspiciuni privind cauza mortii: apare subit, pe fondul unei aparente stari de sanatate buna, prezinta urme de violenta pe corp, a avut loc un accident (chiar si unul casnic precum electrocutarea) sau nu poate stabili cu exactitatea cauza producerii medicul de familie este obligat sa refuze eliberarea Certificatului Medical Constataor al Decesului. Concomitent, medicul de familie este obligat sa anunte organele judiciare care vor dispune efectuarea autopsiei medico-legale in vedeerea stabilirii cu exactitate a causei mortii.

In general, medicul de familie constata decesul pentru persoanele aflate in evidenta sa (lista de pacienti), ca urmare a solicitarii de catre familie si in timpul orelor de program. Desigur, poate exista situatia cand decesul se produce chiar in cabinetul medical, caz in care este recomandata efectuarea unei autopsii pentru clarificarea cauzei mortii. In afara orelor de program sau in zilele nelucratoare medicul de familie nu are obligatia deplasarii la domiciliu in vederea constatarii decesului pentru pacientii sai, situatie in care se apeleaza la medicul de pe salvare ori la o firma de servicii funerare.

Constatarea decesului de catre medicul specialist sau medicul de garda

Medicul specialist va constata decesul numai pentru pacientii aflati in ingrijirea sa, mentionand in foaia de observatie data si ora la care au survenit decesul si apoi semneaza si aplica parafa. In cazul in care medicul specialist nu se afla in spital, decesul poate fi constatat de medicul de garda, cu aceleasi mentioni in foia de observatie.

Biroul de internari al spitalului este obligat din punct de vedere legal ca dupa 2 ore sa anunte telefonic ori telegrafic apartinatorii decedatului si sa consemneze anuntul in registrul de comunicari.CMCD se completeaza dupa treceerea a cel putin 24 de ore de la constatarea decesului si va fi eliberat de biroul de internari al spitalului.

Constatarea decesului de catre medicul de pe ambulanta

Decesele survenite la domiciliu in zilele nelucratoare, cand medicii de familie sunt liberi vor fi constatate de catre medicii de pe ambulanta, in masura in care este posibil, deoarece acestia acorda prioritate salvarii de vieti. CMCD se elibereaza tot dupa trecerea a 24 de ore de la constatare de catre Serviciul teritorial (judetean, municipal) de Ambulanta sau de catre medicul de familie, in cazul deceselor din zilele de duminica, de exemplu.


post